Istoria machiajului
Egiptul Antic, anul 4000 i.e.n Cercetarile arata ca aici s-au utilizat primele produse cosmetice si de make up. Femeile cu un inalt statut social foloseau creme din seu de oaie si din uleiuri hidratante parfumate cu care isi mentineau pielea hidratata, in contextul unor temperaturi foarte ridicate in acele zone ale globului. Vechii egipteni aveau produse de machiaj pe baza de mercur. De asemenea, sunt mentionate ca ingrediente de machiaj: carminul, uleiurile speciale. S-au descoperit si creioane Kohl si palete speciale de aplicare a produselor de machiaj.
Orient (China, Japonia), anul 1500 i.e.n Aici era la moda utilizarea fainei albe d orez, care dadea tenului binecunoscuta culoare alba.
Grecia, anul 1000 i.e.n Aici era utilizata creta alba si faina de plumb la fabricarea produselor de make up. De asemenea, femeile utilizau pentru buze o vopsea obtinuta din Henna rosie si pentru ochi carbune.
Roma, anul 100 i.e.n Dramaturgul Titus Macius Platus spunea: ‚O femeie fara machiaj este ca mancarea fara sare’ Romanii incep sa utilizeze la scara larga produse de machiaj incepand cu mijlocul secolului I.
Evul mediu Multe dintre ingredientele cosmeticelor mentionate mai sus au fost utilizate si in evul mediu. In timpul Renasterii produsele cosmetice pe baza de plumb au fost utilizate cu exagerare.
Anglia, secolul XIV Doamnele cu un statut social inalt isi puneau pe ochi zi si noapte carne de vitel proaspata, pentru a-si mentine si reintineri tenul.
Europa, secolul XV – XVI Cosmeticele incep sa fie utilizate la scara larga, exceptie facnad doar reprezentantele clasei inferioare a societatii. Rujul rosu era considerat un simbol al bunastarii si bogatiei.
Noua Franta, secolul XIX Se inlocuiau elementele chimice utilizate pana atunci in compozitia produselor de make up cu ingrediente naturale. Tot aici incepe sa se utilizeze pudra de fata in a carei compozitie se regasea oxidul de zinc.
Machiajul devine o adevarata moda, 1914 Acest an a marcat o pagina importanta in istoria frumusetii si a machiajului: Max Factor introduce prima cutie cu pudra compacta si discheta de aplicare a acesteia in forma pe care o stim si noi astazi. Maurice Levy inventeaza rujul in carcasa de metal. Trendurile din perioada victoriana conform carora era interzisa utilizarea machiajului s-au mentinut pana in 1920, cand in America manifestarea femeilor pentru dobandirea libertatii de utilizare a produselor de make up devine practic un manifest pentru drepturi de egalitate a femeilor.
Sfarsitul anilor ’20 Machiajul devine o necesitate pentru femeile din mediul urban. Max Factor inventeaza luciul de buze si mai multe nuante de rosu pentru ruj.
1930-1950 Cu aparitia si dezvoltarea cinematografului a inceput o noua era a frumusetii. Actritele de cinema au devenit cele mai puternice simboluri ale frumusetii si machiajului. Astfel, femeile din intreaga lume au inceput sa le imite.
In present Machiajul nu mai este artificial, dimpotriva, se sincronizeaza cu liniile naturale si trasaturile frumoase ale fiecareia dintre noi. Femeile sunt constiente de importanta si puterea unui machiaj, astfel, cu timpul, make-up-ul devine o arta cu specific feminin.